Oana
                  Accesoriile, dupa cum le spune si numele, sunt obiecte de care ne putem lipsi, dar pe care, daca le purtam, ne imbunatatesc imaginea si ne fac sa parem mai interesanti. Suna incredibil, dar de multe ori ele ne dau niste buline negre unanim recunoscute. Unul din accesoriile de nivel inalt, folosite de persoane aparent importante, sunt acei dinti de aur, sau inveliti in aur sau argint, pe care le poarta rapperii de clasa. Scopul lor este sa urateasca gura, sa ingreuneze vorbirea si masticatia, si mai ales, sa evidentieze lipsa de simt al ridicolului. Trebuie sa recunoastem, insa, ca persoanele care le poarta au o dantura de milioane. Sunt multe accesorii care merita incluse in acest top. M-am referit, insa, la cele mai frecvent intalnite, si care pe mine, personal, ma intriga mai mult decat altele.
                Locul 10 este ocupat de pantalonii de trening. Atat timp cat sunt purtati la alergat, la munte, la sala de sport, sunt cat se poate in elementul lor. Nu inteleg insa, care e rostul purtarii lor pe strada sau in malluri. Se creeaza un paradox cand cocalarii imbraca pantaloni de trening gri si tricouri negre, mulate. Nu datorita combinatiei coloristice, ci din cauza faptului ca pantalonii sport dau senzatia unei persoane care trage de fiare din greu, sportiv de performanta, iar tricoul mulat dezvaluie sunculite nebanuite daca incepi vizionarea cocalarului de jos in sus. Acestei tinute i se asociaza de regula un accesoriu nelipsit: cheia de la masina. Dorind sa dea senzatia unui om ocupat, aflat intr-o continua alergatura, acestea vor fi tinute mereu la indemana. In niciun caz ca dovada a avutiei, ci pentru ca, dupa cum spuneam, sunt persoane ocupate, care nu au timp sa isi bage cheile in buzunare.
               Locul 9: caciula din blana. Purtarea acestor caciuli este cu atat mai ridicola, cu cat ea nu se datoreaza frigului, ci modei. Inainte de a fi anuntati ca ele sunt in voga, nimeni nu le-ar fi purtat pe strada. Acum, insa, in anotimpul rece, toate capetele se termina in acesti bulgari de blana. Toata lumea are cap pufos, demn de mangaiat. Ca niste bichoni giganti sau ursi polari  in 2 labe, femeile, dar si barbatii se plimba prin frig mandri ca se incadreaza in ultimele tendinte.
               Locul 8: UGG-urile. Sunt la moda, sunt mega-purtate si apreciate, insa mie imi par ridicole. Trebuie sa recunosc comoditatea pe care ti-o confera, insa remarc faptul ca multe fete le poarta mai degraba pentru aspectul lor decat pentru lejeritatea mersului. UGG-urile iti dau senzatia ca picioarele fetelor se termina in labe de urs. Au o haina draguta si feminina, pantaloni mulati sau ciorapi, si UGG-uri! E ca si cand ai imbraca un ursulet in rochie. Dincolo de apartenenta lor la ultima moda, UGG-urile sunt de departe cele mai grosolane incaltari care pot exista!
               Locul 7: sapca si basca. Utilitatea sepcii poate fi unanim recunoscuta, atat timp cat cozorocul se afla in fata, deasupra fruntii. Ce nu inteleg eu insa, este rostul acesteia cand e purtata invers. Nu poate fi vorba de moda, intrucat sapca pusa invers arata cu adevarat taraneste, deci ma gandesc ca singurul motiv de a o purta astfel este acela de a-ti ascunde podoaba capilara sau absenta acesteia. Dar de ce sa o porti invers? pentru ca ai ochi frumosi si demni de aratat in societate, dar parul iti scade valoarea, asa ca il ascunzi cu grija sub un accesoriu si te rogi sa nu fie nevoie sa il dai jos in alta parte decat acasa.  Cu basca e alta poveste, mai mult o parere personala, ce poate fi usor combatuta, pentru ca tine de gusturi estetice. Basca nu tine de cald, si nici de soare, astfel incat singurul motiv de a fi purtata este cel estetic. Mie imi pare ca oricui i-ar sta mai bine chel sau cu parul valvoi decat cu o basca in cap, mai ales cu una care te duce cu gandul la Gavroche,  si care iti da un aer strengaresc de clasa a 5-a.
               Locul 6 este reprezentat de o componenta vestimentara absolut normala daca ar fi purtata asa cum trebuie: blugii. Pentru ca sunt piese atat de banale, barbatii cu un ascutit simt al esteticii au decis sa le schimbe putin rostul. Ei ii poarta acum "suflecati". Daca ar sufleca ambii craci, din nou ar cadea in groapa banalului, si lumea ar putea sa creada ca sunt pantaloni 3/4 cumparati ca atare. Ca sa elimine aceasta confuzie, smecherii poarta un singur crac suflecat.
               Locul 5: un obiect vestimentar pe cat de intrigant, pe atat de ridicol, il reprezinta maioul cu gaurele. Nu oricine are curajul sa poarte aceasta "haina", intrucat ea necesita existenta unui torace sexos si mai ales a unor mameloane impecabile. Ce poate fi mai seducator decat un piept de barbat viril cu smocuri pilozitare iesind grabite prin gaurelele maioului? Pare greu de crezut, dar exista si barbati curajosi, care merg pe strada astfel imbracati. Cu un al saselea simt, ei percep privirile avide ale femeilor, si pe cele invidioase ale barbatilor cu mameloane ombilicate sau cu par blond.
               Locul 4: ciocatele. In urma cu aproape un deceniu, ciocatele feminine erau la mare moda, astfel incat au fost adoptate de toate fetele care doreau sa se incadreze in parametrii estetici ai momentului, inclusiv de mine. Asa ca o pot spune din proprie experienta: ciocatele sunt cu adevarat periculoase, atat pentru purtatoare, cat si pentru trecatorii din jur. Pentru purtatoare pentru ca, pe orice alt teren pe care il pasesti, in afara de o campie neteda, ele iti pot sta impotriva si te pot propulsa intr-o secunda pe o lume in care stelutele verzi inlocuiesc cerul. Pentru trecatorii din jur, pentru ca ii poti rani cu ciocurile acelor pantofi. Cu putin efort le poti gauri gambele daca ai un mers mai hotarat. Din fericire, acest gen de incaltari au fost scoase din schema modei feminine, dar cea masculina a adoptat varianta atenuata: pantofi cu bot lung, dar neascutit. Periculozitatea lor este infima, insa ridiculozitatea se afla la un nivel destul de ridicat. Cu exceptia situatiei in care ti s-au amputat degetele de la picioare, acesti pantofi iti fac o talpa ce se apropie de dimensiunile schiurilor. Ele demonstreaza, insa, ca cei care le poarta traiesc pe picior mare.
              Locul 3 : unghiile false lungi (am facut specificarea intrucat exista si cele scurte, folosite de femeile de rand). Pe langa faptul ca mi se par absolut penibile, simbol al starii de femeie intretinuta (caci ce treaba poti face cu acele unghii? spalat vase nu, gatit nu, ingrijit persoane nu, scris la calculator-poate, dar ai apasa mai multe taste simultan, scris de mana-cu indulgenta, asta se poate face, dar ce secretara mai scrie de mana in zilele noastre?), unghiile false sunt cu adevarat periculoase...se pot infige in gat, la propriu, se pot taia vene.. femeile cu unghii false reprezinta un pericol public. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca a fost o perioada cand se purtau acele unghii false ascutite, ca ghiarele, sugerand, probabil, inrudirea purtatoarelor cu animalutele dotate de la natura cu ghiare adevarate. Singurul avantaj pe care il pot vedea in a purta acele unghii false interminabile il reprezinta folosirea lor pe post de obiecte de scarpinat, dar si asa lucrurile sunt incerte, intrucat daca te lasi purtata de val te poti trezi cu niste leziuni de grataj, suprainfectate. Hai sa zicem si ca, daca ajungi cumva la munte cu ele, le poti folosi (asta in cazul in care le-ai pus la un salon de renume si nu in orice bojdeuca) pentru a te agata cu ajutorul lor in cazul in care te afli in pericol de rostogolire.
             Locul 2 in clasamentul meu este ocupat de pantalonii cu turul lasat. Ei au fost purtati initial de catre baietasii de cartier complexati de picioarele lor prea lungi, care au adoptat moda cu scopul de a-si ascunde acest defect. Ei se simt mult mai bine in posesia unui torace lung, a unui fund care pare sa atinga strada si a unor picioare miriapodicesti, de cativa centimetri lungime. Ulterior, fetele au descoperit puterea seductiei acestor pantaloni (in cazul lor imprima si o discreta urma de mister, intrucat barbatii avizi dupa posterioare nu reusesc sa distinga forma, iar lucrul acesta ii intriga) si au adoptat moda.
             Locul 1: de departe, cea mai ridicola accesorizare pe care mi-a fost dat sa o vad a fost reprezentata de modul de a purta ochelarii de soare. De obicei, un om banal ar purta ochelarii chiar pe ochi, pentru a fi protejat de razele solare. Tinerii smecheri, insa, au evoluat, au iesit din anonimat si au dat un alt sens acestor accesorii: ori purtandu-le la spate, cu scopul de a proteja ceafa de arsuri sau de a avertiza trecatorii aflati in urma de existenta unei perechi de ochi vigilenti, atenti la tot ce se intampla in spate, ori purtandu-le pe frunte...nici pe ochi, nici pe suportul cranian, ci pe frunte. Acestia din urma par a avea doua perechi de globi oculari, una sub alta. Se trag din genul arahnoidian, dar pentru ca sunt putin mai evoluati, au mai pierdut cateva perechi de ochi de-a lungul timpului, ramananand in final cu 2.
0 Responses

Trimiteți un comentariu