Oana
Am făcut în mintea mea niște studii pe vreo 10 ani și am ajuns la concluzia că am putea recunoaște cu ușurință românii de pe orice teritoriu după anumite gesturi sau comportamente care sunt adânc înrădăcinate în ființa lor, în celule și în ADN. La o singură ieșire din casă, întâlnim în drumul nostru către oriunde, următoarele tipare românești:

Doamna credincioasă care citește mereu aceeași cărticică de rugăciuni. În orice spațiu, în orice moment al zilei, în picioare sau în poziție șezândă, sau în timp ce face flotări sau când gătește, iar și iar, chiar dacă o știe pe de rost, pseudo-credincioasa simte o nevoie obsesiv-compulsivă de a citi cuvintele bisericești. Important nu e să înțeleagă semnificația sau să aplice ce scrie acolo,  ci să le citească întruna, ca nu cumva să se întâmple vreo nenorocire într-o clipă de pauză. Cuvintele sfinte sunt pentru ea ca o pelerină încărcată cu energie care se luptă cu toate relele din viața lor.

Vărsătorul - este acela care niciodată nu are șervețele la el, pentru că nu are nevoie. El își eliberează secrețiile nazale și salivare pe trotuare, într-un gest cât se poate de firesc. Trebuie să avem grijă când trecem pe lângă un astfel de specimen. Există un mare risc să ne trezim cu un muc care pornește din el și se termină pe noi. Nu priviți doar înainte! Nu uitați să ocoliți și băltoacele cu flegmă!

Imediat lângă vărsător întâlnim mămica iubitoare, care își duce copilașul să micționeze sau chiar să defecheze pe stradă, lângă gărduleț. Speriată de mizeria din toaletele publice, aceasta hotărăște că un caca în plus pe trotuar nu face nicio diferență, și oricum, e "căcuță de copil", care nu conține materii fecale ca la oamenii adevărați, ci floricele roz  și pufarine.

Atotștiutorul - cel care crede că se pricepe la toate și că toți ceilalți sunt niște incompetenți. Pentru el, eșecul oricărui cunoscut naște ipoteze exacerbate și halucinante care merg până la conducerea țării, a lumii, a Universului. "De-aia merge prost țara asta...!"

Răsfățatul - e copilul obișnuit să aibă totul, devenit adult. Mămica lui i-a spus că el merită tot ce e mai bun, numai pentru faptul că s-a născut. Este un privilegiu pentru noi să îl avem în preajmă, și mai mult de atât, trebuie să-i punem totul la dispoziție, ca nu cumva să plece sau mai rău, sa ne spună lu' mami.

Rozătorul - este hiperkineticul care mănâncă semințe non-stop, un echivalent al doamnei credincioase. Este caracterizat de omniprezența semințelor în toate buzunarele hainelor, ca să nu fie luat prin surprindere de vreo așteptare prea lungă. Cel mai interesant exemplar a fost zărit desfășurându-și activitatea în metrou, având în dotare niște pantaloni de trening cu 2 buzunare, unul pentru semințe, altul pentru coji.

Pseudo-popularul - este un marginalizat care încearcă să-și compenseze lipsa de socializare alegând cu grijă o victimă șomeră, sau mai rău, o prietenă imaginară, care îl poate asculta în timp ce debitează la telefon activități grandomane închipuite, cum ar fi seducerea femeilor, reușitele profesionale sau noile achiziții. Îl putem recunoaște după câteva criterii: a) ființa sau neființa interlocutoare răspunde anormal de prompt la apel; 2) nu vorbește la telefon când e singur, ci numai când se strânge un număr minim de persoane în fața cărora să se dea mare și 3) poartă de fapt un monolog; la debitul lui verbal, se înțelege că celălalt nu poate spune decât "aha... da... aha... da"

Femela fatală - este cea care nu știe când să se oprească din extravaganțe în dorința de a fi observată. Ea strălucește pe stradă la propriu (la figurat-mai puțin). În mintea muncitorilor de pe șantiere: "ce ți-aș face de te-aș prinde!" În mintea ei: "știu că arăt bine, sunteți plictisitori!" În mintea celorlalți: "WTF is this?".

The number 1 - este cel care vrea să fie primul peste tot, indiferent dacă are ceva de câștigat din asta. Românii sunt într-o concurență înnăscută cu toți ceilalți, așa că încearcă să se bage în față peste tot. Cel mai tare din parcare, Valerică number 1.

Văicărețul - găsește în orice întâlnire o oportunitate de a-și vărsa of-urile. Mai ales în fața cunoscuților, dar și a străinilor, văicărețul se agață de orice pentru a-și demonstra capacitatea de supraviețuire într-o lume atât de crudă în care totul îi stă împotrivă. Scopul lui îl reprezintă auzul vorbelor: "săracul de tine, nu știu cum reușești...ești un erou!"

Călător temător - este acela care în stație se mișcă după ușile metroului, cu o față senină, ca să nu trădeze disperarea. Îl vezi plimbându-se înainte sau înapoi în funcție de viteza cu care vine metroul, dar are talentul de a face ca acest lucru să pară întâmplător. Îl vezi apoi alergând către un scaun gol, unde se așează satisfăcut, dar de data asta cu o față care indică amărăciune și boală (ca nu cumva cineva să creadă că nu merită acel loc) și stă acolo timp de 2 stații! Apoi, se îndreaptă către ușă cu o stație mai devreme și blochează accesul călătorilor, temându-se ca cel mai mare coșmar să nu se împlinească: acela că va rămâne captiv înăuntru!